Hyresgästens rättigheter vid ombildning till bostadsrätt

En ombildning till bostadsrätt som innebär att du som hyresgäst har möjlighet att köpa din lägenhet och då bli ägare till en bostadsrätt, kan kanske kännas osäkert och otryggt. I denna text kommer vi därför att gå igenom vilka rättigheter som du som hyresgäst har när en ombildning till bostadsrätt planeras.

Du har möjlighet att påverka beslutet

Det krävs att ⅔ av hyresgästerna i den aktuella fastigheten vill att en ombildning ska ske och att en bostadsrättsförening ska bildas. Du som hyresgäst har rätt att vara med i hela processen och göra din röst hörd, oavsett om du vill att ombildningen ska ske eller inte.

Att skaffa kunskap kring hur en ombildning går till är ovärderlig så att du känner att du tar ett så korrekt beslut som möjligt. Det är inte meningen att du ska bli avskräckt och tro att en ombildning är en jobbig förändring. En ombildning till bostadsrätt kan vara det bästa beslut du tagit, och det finns många fördelar med att bli en bostadsrättsägare istället för att vara en hyresgäst.

Du väljer själv om du vill köpa din bostad eller inte

Det är viktigt att du vet att du faktiskt inte behöver köpa din lägenhet och på så sätt vara med i ombildningen till bostadsrätt. Du kan fortsätta hyra din lägenhet och har då samma rättigheter och villkor som tidigare. Det innebär till exempel att hyran ska vara på samma nivå som andra likvärdiga lägenheter, att du har kvar ditt besittningsskydd på lägenheten och att du kan ha möjlighet att hyra ut den i andra hand. En skillnad är dock att det istället är bostadsrättsföreningen som blir din hyresvärd, men de har samtidigt samma skyldigheter som andra hyresvärdar.

Även om du röstar ja på köpstämman där beslutet om ombildning till bostadsrätt sker, innebär det inte att du har förbundit dig till att köpa lägenheten. Det enda du gör då är helt enkelt att du ger dig själv möjligheten att köpa den. Du behöver också finansiera lägenheten och det är först då köpet genomförs. Om du tackar nej kan du ångra dig upp till ett år efter erbjudandet, dock kan det tillkomma extra avgifter.

Strikt krav inom ekonomi

Som du säkert redan känner till, är det fullt möjligt att låna pengar utan inkomst. Åtminstone så länge du uppfyller de grundläggande kriterier som långivare vanligtvis ställer på dig som låntagare. Och faktum är att det finns en hel uppsjö med kreditgivare som tillhandahåller denna typ av lån. Du behöver bara veta var du ska leta, och du kommer att finna ett urval av aktörer och erbjudanden att välja mellan.

Möjligheten att låna pengar existerar lite varstans på internet, och i takt med att antalet långivare ökar har även utbudet av lån vuxit sig allt större. Det har också börjat bli vanligare att låna pengar utan en fast inkomst. Processen för att ansöka om denna typ av lån är dessutom ganska enkel. Det är dock viktigt att du har en plan för hur du ska betala tillbaka det lån du ansöker om, och hur har du i praktiken tänkt göra detta utan en inkomst?!

Bör du låna pengar utan inkomst?

När du väljer att låna pengar utan inkomst är det viktigt att känna till vissa saker. En av dessa är att din förhandlingsposition av naturliga skäl inte är lika god som om du hade ansökt om ett lån medan du haft en fast inkomst. Med det sagt, finns det alltså trots allt långivare som är beredda att ge dig ett lån även om du kanske för tillfället saknar en anställning. Och om detta stämmer in på dig ingår du i målgruppen för dessa aktörer – denna typ av lån tecknas vanligtvis av personer som befinner sig mellan två jobb.

Frilansare och konsulter är två exempel på yrkesgrupper som ofta befinner sig i denna gråzon mellan att ha ett jobb och att vara arbetslös. Att fler personer tidigare har hamnat i samma situation är dock en klen tröst när du behövde komma över pengar igår. Men du kan alltså försöka att låna pengar utan inkomst, och om du har tur nog – det vill säga om du uppfyller långivarens kriterier – kommer du att beviljas lånet. Det första steget mot beviljandet är att ansöka.

Två saker jag lärde mig av fotografen Anders Jorulf

Anders Jorulf är en fotograf som härstammar från västkusten, mer exakt Göteborg, men som är verksam i Stockholm. Anders Jorulf är en av de ledande fotograferna inom landskapfoto och wildlifefoto. Det betyder dock inte att detta är det enda han kan göra, något han tydligt visar med sina videos på Youtube. Sedan 2018 har fotograf Anders Jorulf lagt upp intressanta och inte minst lärorika videos, både från hans egna uppdrag, från seminarier och från hans fotokurser. Dessa videos är väl värda att kolla igenom, speciellt för begynnande fotografer. Nedan följer tre saker som hjälpte mig i mitt fotograferande.

Förbered ditt foto rigoröst

Oavsett om du ska fota ett bröllop, ett antal porträtt, ett vackert landskap eller något helt annat så finns det vissa saker som alltid kommer att gälla. Ju bättre förbered du är, desto enklare blir det att tackla olika utmaningar. Det finns många sätt att förbereda sig på, från att ha en plan för hur du vill fota till att undersöka fotoplatsen och inte minst förbereda all utrustning. Det sistnämnda är oerhört viktigt, det finns trots allt inget mer oprofessionellt än att komma till en fotosession och märka att du saknar minneskort, att batterierna är urladdade eller ännu värre, att kameran inte är nedpackad.

Det du känner, känner andra

En fotosession är sällan en helt avslappnad situation. Det är nervöst för samtliga parter. Dock finns det flera saker som du, fotografen, kan göra för att skapa en mer avslappnad atmosfär. En av de första sakerna du kan göra är att börja leda situationen. Förklara vad som ska göras och hur sessionen ska se ut. Detta är till stor del kopplat till dina förberedelser. Prata sedan med modellen eller personerna som ska fotograferas, både innan, under och efter fotandet. Håll det så positivt som möjligt, ge komplimanger och visa gärna de bästa bilderna.

Detta är bara några av de saker som jag lärt mig bara från videos. Fotografen Jorulf kommer även med många andra bra tips. Oavsett du har mer erfarenhet eller precis har börjat fotografera så kan du få bra tips!

Tillverkning av polyuretan

Polyuretan, som ibland förkortas PUR, är ett begrepp för polymerer. Polymerer är en grupp som kan ge olika egenskaper utifrån tillverkningsmetod. Tillverkning av polyuretan kan alltså ge olika kombinationer och således olika egenskaper för att passa det specifika behovet. Tillverkning av polyuretan kan leda till olika produkter med allt från lim och färg till tätningsmedel och skum.

Vad används polyuretan till?

Polyuretan har många olika användningsområden eftersom det är ett så pass flexibelt material. Om man gör olika när den blandas och utifrån tillverkningsteknik, kan även egenskaper hos polyuretan anpassas. Detta gör även att antalet användningsområden växer kontinuerligt, eftersom man hittar flera sätt att använda polyuretan på.

Polyuretan inom textilindustrin

Polyuretan används kanske främst inom den stora textilindustrin och då för att skapa en slags beläggning på olika textilier. Denna beläggning kan ge olika egenskaper till materialet. På grund av detta sker tillverkning av polyuretan till olika slutprodukter som till exempel kläder, industrimaterial och läderimitationer. Tillverkning av polyuretaner kan skapa olika beläggningar som är vattenavvisande som dessutom andas. Detta sker på grund av att det är blandat med vatten och lösningsmedel. En sådan beläggning är därför perfekt att ha på allvädersskor och stövlar för att de ska kunna utstå vattenmängder men ändå vara torra och bekväma för den som bär dem.

Olika beläggningar kan också ge egenskaper som till exempel mjukare grepp, en ökad flexibilitet vid lägre temperaturer och en bra draghållfasthet.

Termoplastisk polyuretan

Termoplastisk polyuretan kallas även för TPU. Det är ett elastiskt men också väldigt hållbart material. Utifrån tillverkning av polyuretan som är så hållbart, lämpar sig det väl som detaljer till exempel olika slags fordon, verktyg som är motordrivna och medicinsk utrustning. Den används också ofta som skal till mobiltelefoner och läsplattor.

Kompakt polyuretan

Den polyuretan som är kompakt, antingen flexibel eller hård, är ett konstruktionsmaterial som används till exempel vid framställning av möbler.

Skummad polyuretan

Tillverkning av polyuretan som är skummad är ett material som kan vara flexibelt eller hårt i olika grader. Denna typ av polyuretan används till exempel som isolering. Den är också en vanligt förekommande del av stoppningen i möbler, textilier eller inredning i olika fordon.

Att driva assistansföretag

Olika assistansanordnare arbetar på olika sätt men generellt är grunderna ungefär samma, och det handlar om att leverera assistans till sina brukare, som också är företagets kunder. Till detta kommer en hel del administrativt arbete, och det finns många krav att uppfylla innan man ens kan starta ett företag i branschen.

Privata assistansanordnare

Den som har en funktionsnedsättning och är beviljad assistans får den verkställd antingen av kommun eller en privat aktör, beroende på hur behovet ser ut. Den som har startat en ett privat assistansföretag har friare händer att forma verksamheten på sitt eget vis och många brukare föredrar det. Däremot så ställs höga krav för den som vill starta ett företag i branschen, där man till en början måste beskriva sin verksamhet tydligt för att sedan få det godkänd från IVO, Inspektionen får vård och omsorg.

Administrativt arbete


Som assistansanordnare krävs mycket administrativt arbete, där bland annat rekrytering och schemaläggning ingår. Det är även viktigt att dokumentera och redovisa verkställda insatser till bland annat försäkringskassan, så att ersättningen betalas ut som den ska. Tidrapporter för varje enskild assistent ska lämnas in varje månad och dessutom behöver man följa upp brukarnas genomförandeplaner, så att insatserna verkställs på rätt sätt.

Anställa och ta hand om personalen

Utan dom personliga assistenterna skulle ett företag i branschen inte vara någonting. En av som stora arbetsuppgifterna är således att anställa bra människor som kan utföra jobbet på ett bra sätt. Det är sedan dom gör det stora jobbet, tar hand om brukarna och underlättar deras vardag, och det är viktigt att man som assistansanordnare tar hand om sin personal. Regelbundna arbetsplatsträffar ökar tryggheten för både kunder och anställda, där man tillsammans kan diskutera vad som är bra och vad som är mindre bra. Dessutom kan det vara bra att erbjuda utbildningar och föreläsningar med jämna mellanrum, så att dom anställa får den hjälp och utveckling dom behöver för att kunna göra ett bra jobb.

Att jobba som assistansanordnare innebär att driva ett stort företag med mycket ansvar. Det är mycket som ska stämma mellan brukare och personal, och det är mycket som måste redovisas och godkännas. Det gäller alltså att man har förmågan att ha många bollar i luften samtidigt, och att man har lätt att kommunicera med andra människor.

Golvläggare – Ett framtidsyrke

Golvläggare – Ett framtidsyrke

Generellt är det brist på hantverkare inom flera områden. Det gör att de som utbildar sig till murare, snickare eller elektriker har en mycket god utsikt att få jobb. Detta gäller även för dig som vill jobba som golvläggare.

Har du svårt att få ett jobb? Utbilda dig till golvläggare och du kommer bli betydligt mer eftertraktad på arbetsmarknaden. Lär dig om golvläggning, golvslipning och underhåll av golv och sök sedan jobben. Framförallt hittas många jobb i Stockholm och storstadsområden där stor nybyggnation finns. Men även i vissa andra delar av Sverige är bristen stor.

Arbetsuppgifter

Som golvläggare kommer du primärt jobba med att montera olika slags golv. Det kan vara parkett, ek, sten eller plastgolv. Däremot läggs inte golv i badrum då det är plattsättaren som har detta arbete, förutsatt att det är kakel och klinkers.

Men en golvläggare kan även jobba med service och underhåll av golven. Då man har kunskap om olika material och golvtyper kan man även jobba med golvslipning och golvunderhåll. Genom golvslipning kan äldre golv göras som nya men då krävs det även kunskap om hur slipningen ska ske samt vad som sedan ska användas för att skapa en skyddande yta. Detta så som olja, vax eller lack.

God arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen anger att arbetsmarknaden för golvläggare är mycket god. På en femårsprognos säger de att det är ”mycket goda möjligheter” att få jobba inom branschen. Men samtidigt finns det tydliga regionala skillnader.

Från Stockholm och söderut är konkurrensen mycket liten. Detta gäller även upp mot Gävle och sedan västerut. Däremot norr om denna gräns blir efterfrågan mindre. Det är därmed helt klart kopplat till population och större städer. Det finns helt enkelt fler och större städer under denna gräns. Överlag är just efterfrågan på hantverkare extra stor i Stockholm just eftersom det är den region där mest nybyggnationer sker.

Brist på grund av för få utbildade

Arbetsförmedlingen pekar på att för få utbildar sig inom yrket. Det är exempelvis färre som väljer Bygg- och Anläggning än som arbetsmarknaden efterfrågar. Det är en av de tydligaste orsakerna till att det är så lätt att få jobb.

Har man inte utbildning kan företagen utbilda på plats. Detta kan exempelvis ske genom olika lärlingsprogram. Man kan då få börja med enklare arbeten då man följer med en golvläggare vid allt från enklare golvslipning till mer avancerade stora golvläggningar. Sakta men säkert lär man sig yrket och kan efter utförd lärlingstid söka jobb inom branschen.

Vill du veta mer om branschen kan det vara värt att besöka olika företags hemsidor, här är en sida av flera med intressant innehåll.

Så löser du en tvist med tandläkaren

Så löser du en tvist med tandläkaren

Om du varit hos en tandläkare och inte blivit nöjd med resultatet bör du i fösta hand kontakta just denna tandläkare för att försöka hitta en lösning. Men kommer ni inte överens finns flera andra vägar att gå.

Missnöjd med den vård du fått? Så här skulle det kunna gå till (fiktivt exempel):

Emma bor i Borås och valde att skriva sig hos den privata tandläkare som låg närmaste hennes hem. Under flera år var hon mycket nöjd med de undersökningar och behandlingar som de gav. Men efter en av behandlingarna var hon inte alls lika nöjd som vanligt. Hon gick tillbaka till tandläkaren och bad om att de skulle åtgärda detta. Men de hävdade att det i så fall skulle kosta extra då denna behandling inte ingick i det som Emma beställt.

Emma hör sig för hos andra tandläkare i Borås men de vill inte svara specifikt på frågan eftersom de inte är helt insatta i fallet. Hon anser sig ändå ha rätt och vänder sig till Patientnämnden. Hon får hjälp av dem att föra fram sina klagomål och hitta vägar framåt. De kan även ge råd om hur mycket ersättning hon borde få. Men de kan inte utreda klagomålen och hävda vad som är rätt eller fel. Det är heller inte alltid som patientnämnden kan hjälpa i det fall man har en haft en privat tandläkare.

Nästa steg är att hon vände sig till Privattandläkarnas förtroendenämnd. Den drivs av Privattandläkarna vilket är en organisation för tandläkare över hela Sverige. En fördel att välja en tandläkare som är med i denna organisation är att tvister kan lösas som uppstått mellan patienter och tandläkare. I Borås är flera av de privata tandläkarna med i organisationen och hade Emmas tandläkare varit det hade problemet varit löst här. Det är den vanligaste vägen.

Hon kan även vända sig till IVO. De har som uppdrag att undersöka händelser inom vården i Sverige som legat bakom ”bestående skada” alternativ ett ”väsentligt ökat vårdbehov”. Om Emma hade skadat sig under behandlingen hade hon alltså kunnat vända sig hit.

För Emma blev detta en tankeställare. För det första låter hon inte bara läget avgöra vilket tandläkare som hon ska skriva sig hos i Borås. Hon kollar även upp att tandläkaren är ansluten till branschorganisationen och att de har allmänt bra rykte.