Stockholms Elbolag pressar de höga elpriserna

Stockholms Elbolag är en aktör som går mot strömmen och försöker motverka skenande priser på el i Sverige. För som du säkert vet uppmättes elpriset i augusti till en rekordnivå – priset var faktiskt dubbelt så högt som under motsvarande månad under det föregående året (2020). Dessutom varnar många experter nu för att elpriserna kan komma att skena ytterligare under senhösten och vintern. Detta är förstås dåliga nyheter för dig som konsument. För ett högre elpris riskerar att skapa en tuff ekonomisk situation för många elkonsumenter.

En anledning till att elpriserna nyligen har höjts så mycket är att underhållsarbete har utförts i såväl kärnkraftsreaktorer som i stamnätet. Detta gjorde nämligen att såväl tillgängligheten på el som överföringen av densamma begränsades. Men att priserna nu fortsätter öka beror på helt andra anledningar. Experter i branschen hävdar att ökningen nu beror på att priserna har ökat på de mindre miljövänliga alternativen gas- och kolkraft. Detta till följd av ökade priser på utsläppsrätter som ett resultat av EU:s uppskruvade klimatambitioner.

Så motarbetar Stockholms Elbolag de ökande elpriserna

Såväl utländska som statliga och kommunala elbolag tycks ständigt driva upp priserna på el i Sverige. Stockholms Elbolag står dock på konsumenternas sida och arbetar på daglig basis med att pressa tillbaka elpriserna. Detta genom att tillhandahålla lägre fasta priser på el via internet.

Anledningen till att en enskild aktör kan arbeta på detta sätt är just att de är fristående. De äger inte infrastruktur på det som som många av de större elbolagen gör. Dessutom har de ingen energiproduktion vilket ofta är kostsamt att ha. Till råga på allt arbetar de på ett snabbfotat sätt och utmanar de andra elbolagen med sina låga priser. Dessa är anledningarna till att de kan gå mot strömmen och erbjuda rimliga priser på el till dig som konsument.

På sin webbplats marknadsför de tre olika tjänster:

 • Premium fastpris. Ett alternativ med lågt fast påslag som passar både företag och privatpersoner.
 • Premium garanti. Ett elavtal som är skräddarsytt för villaägare och företag.
 • Premium försäkring. Ett alternativ med fastpris och pristak som riktar sig till företagare.

Besök Stockholms Elbolags hemsida för att läsa mer om de olika alternativen!

Så används anslagstavlor i dagens digitala era

Idag använder många digitala verktyg av olika slag. Det kan till exempel röra sig om kalendrar, ordbehandlare och liknande. Men ett av de analoga redskap som aldrig tycks gå ur tiden är anslagstavlan. Men hur används egentligen anslagstavlor i vår digitala tidsålder?

Folk har såklart anslagstavlor i sina hem av olika skäl. Vissa sådana används för att sätta upp familjefoton eller foton av andra slag. Andra tavlor är istället en plats för familjemedlemmar att lämna lappar till andra medlemmar i hushållet. Det finns många möjliga användningsområden och i detta blogginlägg kikar vi närmare på några av dessa!

Anslagstavlor kan även användas så här

Personliga anslagstavlor finns ofta i hemmet och används där för att påminna familjemedlemmar om viktiga händelser eller förpliktelser. De kan också användas som en plats där varje medlem av hushållet kan lämna lappar till andra medlemmar för att de ska hjälpa till att utföra uppgifter i hemmet, t.ex. diska, tvätta eller laga mat. Detta är ett av de vanligaste användningsområdena men du kan även använda din tavla så här:

 • Sätt upp föremål som du vill minnas eller har användning för. Några exempel på sådana föremål är: foton, biljetter, vykort, gratulationskort och olika slags platta minnesföremål. Du kan även kika i tidningar och klippa ut sådant som du gillar.
 • Dekorera tavlan med föremål som inte är platta. Anslagstavlor kan med fördel dekoreras med föremål av helt andra slag än de som vi just har nämnt. Du kan till exempel sätta upp saker som nyckelringar, halsband, armband, hängsmycken och pins.
 • Skapa ett kollage med bilder och dylikt. En anslagstavla kan även användas för att skapa ett kollage. Placera foton och andra bilder i ett rutnät eller låt dem delvis överlappa varandra.
 • Sätt upp sådant som betyder mycket för dig. Medaljer och priser är några exempel på föremål som kan vara betydelsefulla och minnesvärda. Dessa kan du sätta upp på din tavla för att synliggöra dem. Detsamma gäller även med teckningar eller målningar och liknande föremål.

Anslagstavlor som är synligt placerade i rum med besökare bör inte vara privata. Så tänk på att bara sätta upp sådant som du inte har något emot att visa för andra!

Få hjälp med ditt stopp i avloppet

Avloppsstopp är tyvärr ett vanligt förekommande problem i rörsystemet. Avloppen kan blockeras av hår, fett och annat skräp som till exempel spolas ner i toaletten. Om du har ett igentäppt avlopp är det viktigt att du omedelbart ringer efter professionell hjälp. Du kan till exempel klicka dig in på https://www.avex.se/ för att få kontaktuppgifter till en skicklig rörmokarfirma i Göteborg.

Detta bör du dock ibland vänta lite med tills att du först har utfört vissa egna åtgärder. Vilka dessa är går vi igenom nedan. För om det som stoppar upp avloppet inte åtgärdas kan din bostad svämma över och så kan avloppsvatten läcka in i andra delar ditt hem.

Dessa åtgärder kan du själv utföra vid avloppsstopp

Det finns dock några åtgärder som du kan vidta på egen hand för att försöka rensa avloppen innan du ringer en rörmokare på avex.se. Du kan till exempel testa varmvattenmetoden. Om du har ett blockerat avlopp som inte beror på för mycket hår eller fett kan du försöka lösa det med kokande vatten.

Gör så här:

 1. Fyll först handfatet med tillräckligt mycket varmt vatten så att vattennivån stiger över öppningen.
 2. Häll sedan i lite diskmedel och bakpulver i öppningen (du kan också göra det här steget först om du vill). Kemikalierna från dessa två föremål bör reagera tillsammans och orsaka att det bildas bubblor runt proppen, vilket ökar trycket i avloppsröret. Det ökade trycket kanske kan trycka igenom organiskt material som fastnat där inne.
 3. Vrid sedan snabbt på den kalla kranen i cirka 30 sekunder tills allt skum är borta i avloppet!

Om du gör det på rätt sätt kan du märka att det blir renare efter att du har provat det här tricket.

Få hjälp med proffs på avex.se

Det kan vara frustrerande när avlopp blir igensatta och vi behöver ju dem för ett fungerande hushåll! Men det finns åtgärder som du själv kan testa. Om ingen av metoderna fungerar är det dags att ringa Avex för professionell hjälp. De kan hjälpa till med problem såsom:

 • Stopp i avloppet
 • Dålig lukt
 • Långsamt rinnande vatten

Om du försökt få ordning på problemet på egen hand men inte kan lösa det är det dags för professionell hjälp. Det är också viktigt med ett kontinuerligt underhåll för att hålla avloppet i ett bra skick. Och framförallt att sluta med att spola ner saker som inte ska spolas ner.

Källarrenovering för bästa resultat

En helt vanlig, oinredd källare gör sig ofta bra som ett extra förvaringsutrymme. Men faktum är att du kan få ut så mycket mer av källarutrymmet om du renoverar och inreder den. Genom att anlita Lisana till din källarrenovering kan du dessutom säkerställa att jobbet görs med bästa möjliga slutresultat.

Några exempel på möjliga användningsområden för en färdigställd källare är:

 • Hemmabio
 • Hobbyrum
 • Lekrum
 • Extra vardagsrum

Hur du än planerar att använda det extra utrymmet så kommer din källare kunna utnyttjas på ett bättre sätt efter renoveringen. Du kan dessutom driva upp värdet på din fastighet genom att renovera och inreda din källare. Nedan går vi igenom några av de sakerna som du kan förvänta dig om du anlitar Lisana att göra detta.

Därför bör du låta Lisana renovera ditt källarutrymme

En renoverad och inredd källare har bland annat följande fördelar:

 • Det är en bra investering. En källarrenovering är ofta en bra investering. Värdet på din fastighet kan många gånger öka mer i kronor och ören än vad du faktiskt plöjer ner i renoveringskostnader. Dessutom får du möjlighet att lägga till ett extra sovrum eller använda utrymmet på något annat sätt.
 • Du får mer användning för utrymmet. Genom att renovera din källare får du även möjlighet att inreda densamma. Du kan till exempel planera för ett bättre ljusinsläpp och en bättre ljussättning i utrymmet. Det är dock viktigt att du tar hjälp av proffs, såsom Lisana. Detta för att säkerställa att de omgivande väggarna klarar av en sådan strukturell förändring.
 • Du kan lägga in ett nytt golv. I samband med att din källare renoveras kan du välja att lägga in ett nytt golv i den. Långt ifrån alla material lämpar sig dock väl för ett källargolv. Trägolv är ett exempel på ett sådant materialval. Därför bör du hellre välja ett annat golvmaterial som ser bra ut men samtidigt är mer funktionellt. Även detta kan du såklart få hjälp med av ditt renoveringsföretag.

Förutom att renovera din källare kan Lisana även hjälpa dig med följande sorters renoveringar:

 • Badrumsrenovering
 • Köksrenovering
 • Husrenovering
 • Totalrenovering
 • Vindsrenovering
 • Fasadrenovering
 • Takläggning
 • Påbyggnad takvåning

Attefallshus som investering – är det värt det?

Ett attefallshus är en mindre byggnad som du kan använda för en rad olika ändamål. Du kan till exempel använda det som en gäststuga, en extra bostad eller något helt annat. En av de stora fördelarna med dessa hus är att du kan bygga dem utan att behöva ansöka om ett bygglov. Detta gör dessa byggnader väldigt attraktiva att bygga för dig som är villaägare.

Du får bygga ett attefallshus som är upp till 30 kvadratmeter stort. Dess nockhöjd får maximalt vara 4 meter. Skulle huset överskrida något av dessa mått behöver du trots allt ett bygglov. Men i annat fall behöver du alltså inte oroa dig om att behöva ansöka om ett sådant.

Som titeln på denna artikel antyder kan du se detta lilla hus som en investering. Men vad menar vi egentligen med det, kanske du undrar? Jo, du kan faktiskt välja mellan att använda den helt för eget bruk eller för att skapa dig själv en liten inkomstkälla. Läs vidare så berättar vi mer om detta!

Så kan du tjäna pengar på ditt attefallshus

Pudelns kärna i vårt påstående om att se den lilla byggnaden som investering har att göra med uthyrning. För du kan nämligen hyra ut ditt attefallshus till betalande gäster. Och när det inte är uthyrt kan du istället låna ut det gratis till släkt, vänner och bekanta som besöker dig.

Detta gäller kring uthyrning av dessa byggnader:

 • Byggnaden får vara som mest 30 kvadratmeter stor utvändigt. Det innebär en bostadsyta på omkring 27 kvadratmeter. Det är denna yta som du kan hyra ut, och genom att använda en effektiv och attraktivt inredd bostadsyta kan du ta mer betalt i hyra.
 • Som uthyrare behöver du redovisa syftet till att du har uppfört byggnaden. Om den främst är till för eget bruk men periodvis hyrs ut kan du göra ett schablonavdrag på uppemot 40 000 kronor om året. Du betalar då skatt på de hyresintäkter som överstiger detta belopp. I annat fall behöver du skatta för hyresintäkterna från första kronan, om hela syftet med uppförandet av byggnaden var att hyra ut den.
 • Ett attefallshus medför i regel en rimlig marknadshyra om cirka 3 000 kr.

Din roll som kund när du anlitar en städfirma

Den som funderar på att anlita en städfirma i Göteborg för första gången kan ha vissa funderingar kring vad ens roll som kund egentligen är. Till exempel:

 • Hur gör man med nycklar?
 • Behöver man ha rengöringsmedel och städredskap hemma?
 • Kan jag vara hemma när de städar?

I den här texten svarar vi på de frågorna – och fler.

Hur gör man med nycklar?

Att ge bort nycklar till en ny städfirma kan kännas lite läskigt. Seriösa firmor har bra rutiner kring hur de skall hanteras. Till exempel bör städfirman tänka på följande:

 • Att förvara alla nycklar i ett kassaskåp med god klassning.
 • Att kassaskåpet håller mot brand en viss tid.
 • Att nycklarna inte är märkta med adresser.

Bör jag som kund ha städredskap och rengöringsmedel redo hemma?

Ja. Som regel brukar det enbart gälla för privatpersoner. För företag kan en städfirma ordna med såväl redskap och maskiner som rengöringsmedel.

För privatpersoner brukar firman vilja att du har följande hemma:

 • Mikrofibertrasor
 • Mopp
 • Hink
 • Dammsugare
 • Allrengöring
 • Fönsterputs
 • Golvrengöring
 • Toalettrengöring

Det här är ett generellt svar på frågan – det bästa är att tala med din städfirma och fråga om vad det behöver. Men det finns alltså en förväntan på att kunden har redskap och medel som de ovan hemma.

Kan man vara hemma medan städningen pågår?

Ja, det går fint. Det är ganska vanligt (speciellt efter att pandemin började) att folk är hemma medan städningen pågår. Många kunder tycker dock om att passa på att göra ärenden så att städaren får göra jobbet ifred.

Hur hittar jag rätt städfirma?

Det finns många sätt du kan hitta en bra städfirma på. En vanlig väg är att använda sig av det som kallas för offerttjänster. Det finns många av dem på nätet, och de låter dig göra en uppdragsbeskrivning som tjänsten sedan skickar till flertalet anslutna firmor i din närhet.

Efter att ha skickat in uppdraget får du svar inom ett par dagar från flera olika företag, vilket gör det väldigt lätt att jämföra priser. Därefter kan du titta lite närmare på de firmor med goda priser, för att sedan bestämma vem du vill anlita. Titta inte bara på totalkostnaden – utan se till också vad du faktiskt får för pengarna. Är det priser som verkar för bra för att vara sant, så är det nog också det.

Fysioterapeut – framtiden för yrket

Alla människor har ett stort behov av att må bra i kroppen för att ha en fungerande vardag. Däremot kan sjukdomar, överansträngningar eller olyckor göra att man på olika sätt får problem med kroppen. Som tur är kan man då vända sig till sjukvården, där det finns en mängd olika terapeuter som kan hjälpa med problemen. En fysioterapeut är ett exempel på dessa terapeuter; en person som är specialiserad på kroppens alla funktioner men framförallt människan i rörelse. I vardagliga termer kallas fysioterapi för sjukgymnastik; ett välkänt begrepp för de flesta. I breda termer kan man säga att målet för de inom yrket är att få klienter att använda kroppen på optimalt sätt. En fysioterapeut kan ofta hjälpa med besvär i nacke, rygg, höfter, ben med mera och utfärda behandling i form av övningar till patienter.

Utbildning till fysioterapeut

Den som vill bli fysioterapeut har många valmöjligheter inom Sverige, men även ut i världen. Inom landet finns utbildningar på högskolenivå i bland annat:

 • Nässjö
 • Lund
 • Stockholm
 • Uppsala
 • Linköping

Det går även att utbilda sig på internationell nivå, till exempel på San Pablos universitet i Madrid. Behovet av fysioterapeuter är alltså inte bara nationellt, utan globalt. Utbildningen i sig är tre år lång, och vid examen har studenter en kandidatexamen. Eftersom att yrket är väldigt praktiskt i sig, i och med fysiska möten med patienter, så krävs det att utbildningen också är fysisk. Ofta ingår långa perioder av praktik då studenter får arbeta på olika vårdplatser inom fysioterapi för att lära sig mer.

Arbetsmarknaden för en fysioterapeut

I nutid så ser arbetsmarknaden väldigt bra ut för nyexaminerade fysioterapeuter. Generellt så är konkurrensen låg, vilket innebär att efterfrågan är relativt hög. En nyexaminerad terapeut kan alltså räkna med att få jobb relativt snabbt. Medianlönen för de som precis tagit examen är ungefär 27 000 kronor i månaden. Efter en del erfarenhet stiger lönen upp mot 34 000 kronor som max. Med en svensk examen kan man enkelt arbeta i utlandet, enklast är det i Norden och EU men det går även att översätta ens legitimation om man söker arbete utanför Europa.

Datorhjälp i Stockholm – för privatpersoner och företag

Flera tjänster inom datorhjälp finns att hitta i Stockholm – och även flera företag som erbjuder dessa. Många av dom erbjuder sina tjänster till både privatpersoner och företag och för dom förstnämnda finns möjlighet att utnyttja RUT-avdraget, vilket innebär en skattereduktion på arbetskostnaden. Läs mer om datorhjälp och vilka tjänster som finns här.

Datorhjälp för privatpersoner i Stockholm

Det finns flertalet tjänster att hitta inom datorhjälp och många företag som erbjuder det i Stockholm. Man kan få hjälp både på plats i hemmet och på distans via telefon och exakt vilka tjänster som erbjuds kan skilja sig lite mellan dom olika företagen. 

Att felsöka en dator som krånglar är dock något som dom flesta erbjuder och detta gör man för att lokalisera felet i datorn, så att man sedan kan åtgärda det. Även installationer är något som många företag erbjuder samt hjälp med annan teknik så som TV och mobiltelefon.

Är man privatperson och behöver köpa tjänster inom datorhjälp kan det vara bra att tänka på följande:

 • Jämför olika företag som erbjuder tjänsterna
 • RUT-avdraget gäller

Vad gäller att jämföra olika företag som erbjuder datorhjälp i Stockholm finns flera anledningar till att göra det. Dels gäller det såklart att hitta ett företag som erbjuder just den tjänst man efterfrågar, oavsett om det gäller en felsökning eller en installation, dels kan det vara värt att ta en närmare titt på priserna, trots att man kan använda sig av RUT-avdraget.

Ett annat tips när det kommer till att jämföra är även att be om referenser eller kolla omdömen online. För många är det viktigt att anlita ett företag med trevligt bemötande och bra service men det är såklart också viktigt att anlita någon som är duktig inom området.

För företag

Även företag kan alltså köpa tjänster inom datorhjälp i Stockholm och även här kan hjälpen ske på plats eller på distans via telefon. Många företag har idag avancerad teknik som behöver skötas om och ibland bytas ut mot ny teknik och i sådana lägen kan det vara bra att köpa tjänster inom datorhjälp – om man inte har någon som ansvarar för detta på företaget.

Företag kan få hjälp med i princip samma saker som privatpersoner och genom att köpa tjänster sparar man tid som istället kan läggas på att sköta det egna arbetet.

Så skiljer sig QR-koder åt från streckkoder

En QR-kod är en fyrkantig, svart-vit symbol som du kan skanna med hjälp av en app i din smartphone. Genom att göra detta kan du till exempel få mer information om en viss produkt. QR-koder kan nämligen innehålla länkar, kuponger, information om evenemang och liknande. Informationen kan du alltså enkelt få åtkomst till genom att skanna en kod.

Alla QR-koder är förvisso inte formade som helt perfekta fyrkanter. De har istället ett svartvitt mönster som varierar en aning i sin utformning. Du kan ofta hitta dem på direktreklam, skyltar, reklamaffischer och andra marknadsföringsmaterial. Och genom att plocka fram din smartphone och skanna dessa koder med en särskild app kan du alltså ta del av kodens information. Fortsätt att läsa för att få reda på hur de fyrkantiga, digitala koderna skiljer sig åt från de traditionella streckkoder som du hittar i matvaruaffären!

QR-koder är inte samma sak som streckkoder

Till skillnad från vad många tror är QR-koder inte att förväxla med streckkoder. De fyrkantiga koderna skulle förvisso kunna ses som något av digitala streckkoder. Men de används alltså inte för att identifiera varor och hantera dessa i kassasystem eller dylikt.

I själva verket finns det vissa betydande skillnader mellan dessa bägge sorters koder. Detta gäller såväl deras egenskaper som hur de används. Detta är de tre viktigaste skillnaderna:

 • QR-koder har en annan form än streckkoder. Streckkoder är i regel rektangulära och har även siffror som kan matas in manuellt. Men en QR-kod är fyrkantig och kan visa sin data antingen vertikalt eller horisontellt.
 • En QR-kod kan innehålla mer data. Tack vare att en QR-kod har en fyrkantig form kan den innehålla betydligt mer data än en rektangulär streckkod. I själva verket kan de fyrkantiga koderna dölja flera hundratals gånger fler krypterade tecken än vad en streckkod kan göra.
 • De bägge koderna innehåller olika sorters data. En annan viktig skillnad är hur QR-koder respektive streckkoder används. En streckkod innehåller viktig information om en produkt såsom dess pris och tillverkare. En QR-kod kan istället innehålla helt annan information, såsom platsdata för en butik eller en webbadress till en kampanjsida.

Så fungerar gåvokort via Giftcard

Giftcard är en webbutik som säljer gåvokort till företag och organisationer. Gåvokort ett värdebevis som innebär att mottagaren kan välja mellan ett flertal olika produkter.

Så fungerar Giftcard

 1. Välj gåvokort
  Giftcard har ett brett utbud av gåvokort. Utbudet nås snabbast via menyn vid ”Köp gåvokort”. Exempel är Newport 359 kr, Supékort 229 kr och Summercard 799 kr. Det finns alltså både i olika prisklasser och olika inriktningar. Generellt erbjuds ett stort utbud med allt från sportartiklar till hygienprodukter. Styrkan med dessa kort är att alla ska kunna hitta något – oavsett ålder eller intresse.
 2. Se utbud på kortet
  Genom att klicka på kortet visas först en kort presentation av det. Vid presentationen finns länen”Se valbart sortiment här”. Genom att följa den länken går det att se vad mottagaren kan välja på för olika produkter.
 3. Med eget tryck?
  Om ett större utbud av gåvokort beställs från Giftcard finns möjligheten att välja eget tryck på dessa. Detta medför en extrakostnad beroende på antal, kort osv. Offert ges via kontakt med företaget.
 4. Välj förgåva/medgåva
  En del gåvokort innefattar en medgåva. Det är en produkt som levereras tillsammans med värdebeviset. Det kan exempelvis vara en handkräm, en exklusiv vinkork eller ett sushi-set. Orsaken att flera företag väljer medgåva + gåvokort är att det upplevs mer personligt med en specifik gåva. Samtidigt är det extremt svårt att hitta något som passar alla och därmed fyller värdekortet en viktig funktion.
 5. Välj leveransalternativ
  Giftcard erbjuder tre olika leveransalternativ. Vid beställning av papperskort kommer dessa att skickas till beställaren varpå de sedan kan ges till anställda, vänner eller liknande. Men det är även möjligt att skicka dem direkt till mottagaren. Det går även att få dem digitalt via E-post eller SMS. Det medför snabbare leverans och enklare distribution av de olika korten.

Giftcard stödjer Tilia

Giftcard är ett av de företag som stödjer föreningen Tilia (Tillsammans gör ungas psykiska hälsa). Föreningen hjälper och stödjer unga (12 – 25 år) via exempelvis information, chat och samtal. Bara via deras chat ges ca 2000 samtal som stödjer de som hör av sig.

Alla kunder som köper via E-shopen får möjlighet att lägga till 5 kr på varje gåvokort som därmed oavkortat går till denna förening. Det går även att köpa kort utan att ge denna extra gåva.