Tillverkning av polyuretan

Polyuretan, som ibland förkortas PUR, är ett begrepp för polymerer. Polymerer är en grupp som kan ge olika egenskaper utifrån tillverkningsmetod. Tillverkning av polyuretan kan alltså ge olika kombinationer och således olika egenskaper för att passa det specifika behovet. Tillverkning av polyuretan kan leda till olika produkter med allt från lim och färg till tätningsmedel och skum.

Vad används polyuretan till?

Polyuretan har många olika användningsområden eftersom det är ett så pass flexibelt material. Om man gör olika när den blandas och utifrån tillverkningsteknik, kan även egenskaper hos polyuretan anpassas. Detta gör även att antalet användningsområden växer kontinuerligt, eftersom man hittar flera sätt att använda polyuretan på.

Polyuretan inom textilindustrin

Polyuretan används kanske främst inom den stora textilindustrin och då för att skapa en slags beläggning på olika textilier. Denna beläggning kan ge olika egenskaper till materialet. På grund av detta sker tillverkning av polyuretan till olika slutprodukter som till exempel kläder, industrimaterial och läderimitationer. Tillverkning av polyuretaner kan skapa olika beläggningar som är vattenavvisande som dessutom andas. Detta sker på grund av att det är blandat med vatten och lösningsmedel. En sådan beläggning är därför perfekt att ha på allvädersskor och stövlar för att de ska kunna utstå vattenmängder men ändå vara torra och bekväma för den som bär dem.

Olika beläggningar kan också ge egenskaper som till exempel mjukare grepp, en ökad flexibilitet vid lägre temperaturer och en bra draghållfasthet.

Termoplastisk polyuretan

Termoplastisk polyuretan kallas även för TPU. Det är ett elastiskt men också väldigt hållbart material. Utifrån tillverkning av polyuretan som är så hållbart, lämpar sig det väl som detaljer till exempel olika slags fordon, verktyg som är motordrivna och medicinsk utrustning. Den används också ofta som skal till mobiltelefoner och läsplattor.

Kompakt polyuretan

Den polyuretan som är kompakt, antingen flexibel eller hård, är ett konstruktionsmaterial som används till exempel vid framställning av möbler.

Skummad polyuretan

Tillverkning av polyuretan som är skummad är ett material som kan vara flexibelt eller hårt i olika grader. Denna typ av polyuretan används till exempel som isolering. Den är också en vanligt förekommande del av stoppningen i möbler, textilier eller inredning i olika fordon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *