Stambyten – såhär går det till

Många är oroliga när stambyten behöver genomföras i fastigheter och det med all rätt. Stambyten är stora projekt som kräver noggrann planering och tydlig projektledning. För de boende innebär stambyten en hel del olägenheter. Såhär går det till.

Ett stambyte går till så att alla rör och ledningar i ett hus byts ut. Rör och ledningar finns ofta inbäddade i väggar och golv och därför är stambyten ofta ett mycket omfattande arbete som innebär att väggar och golv måste brytas upp för att frilägga rören som ska tas bort och ersättas av nya. Ett sådant här omfattande arbete kräver lång och noggrann planering både när det gäller ekonomi och tidsplanering. När väl stambyten drar igång så kommer lägenheterna att bli dammiga då mycket rivningsmaterial skapas som måste forslas bort. Efter att rören och ledningarna i väggar och golv är frilagda så ska de nya rören installeras. Därefter måste nya väggar och golv byggas upp och sedan påbörjas renovering av utskick med nya tätskick och kakel och klinker, och därefter måste man montera ny utrusning i kök och badrum. Det handlar om toaletter, handfat, spis, vitvaror och så vidare. Även det elektriska arbetet kan vara omfattande vid stambyten. Många bostadsägare eller hyresgäster vill vara med och påverka de material som används vid stambyten. Om du är medlem i en bostadsrättförening kan du genom att engagera dig i planeringen och projektledningen a stambytet påverka materialval.

Garanti för väl genomfört arbete

När allt är installerat och klart så bör en slutbesiktning genomföras. Detta innebära att man kontrollerar så att arbetet är väl genomfört och så att problem inte uppstår senare, företaget bör även utlämna någon slags garanti på arbetet. Efter detta måste allt återställas, det vill säga den byggarbetsplats som huset har förvandlats till under stambyten måste nedmonteras, allt material måste transporteras bort och bostäderna måste städas grundligt.

Ta hjälp av ett företag som kan stambyten

Många seriösa företag erbjuder gratis rådgivning inför stambyten. Du kan få rådgivning både när det gäller det praktiska och när det gäller det ekonomiska Till exempel så kan stambyten bokföringsmässigt betraktas som en reinvestering och därför skrivas av. Läs vidare via pressinlägg om stambyte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *