Så fungerar personlig assistans

Personlig assistans, från början till slut, hur fungerar det egentligen? Första steget är att ansöka om insatserna och för det krävs att man har grundläggande behov som styrs av lagen. Därefter väljer man vem som ska ansvara för assistansen, samt hur man vill ha det i sin vardag. Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar.

Ansöka om personlig assistans

Personlig assistans är en insats man kan få om man har behov av det – det vill säga att man inte klarar av att sköta till exempel sin personliga hygien, av-, och påklädning och andra självklara delar av vardagslivet själv. Har man ett behov på mindre än 20 timmar i veckan så ansöker man om assistans hos den kommun man bor i – men om behovet överstiger 20 timmar i veckan så ansöker man hos försäkringskassan.

För att kunna göra det behövs ett läkarutlåtande kring vilken funktionsnedsättning eller sjukdom man har, samt hur den påverkar det dagliga livet.

Verkställande av insatser

Om man får godkänt på sin ansökan om personlig assistans så är man själv fri att välja vem som ska verkställa den. Det är vanligt att man anlitar ett assistansbolag som hjälper till att anställa personal, lägga scheman, betala ut löner och andra administrativa uppgifter.

Man kan också välja att själv vara arbetsgivare för sina assistenter och då sköter man det mesta på egen hand. För vissa är det en trevlig syssla att ha, om man kanske inte kan ha något vanligt jobb på grund av sin situation. För andra är det bättre att låta ett företag ansvara för assistansen. Förutom assistansföretag och att driva assistansen i egen regi finns även följande alternativ:

  • Kooperativ
  • Kommun

Genomförandeplan

Den som fått rätt till personlig assistans har även rätten att själv utforma den – alltså hur man vill att dagarna ska se ut, och vad det är man vill/behöver ha hjälp med. Många assistansbolag kallar det för genomförande plan – hur assistansen ska genomföras. Det ger en trygghet för en själv men det blir också lättare för assistenterna att veta vilken roll och vilka arbetsuppgifter dom har.

En del brukare gillar sällskapet av sina assistenter och gör det mesta tillsammans med dom, medan andra säger till när hjälp behövs. Det viktiga är att den som har rätt till personlig assistans får en fungerande vardag att känna sig trygg och nöjd med – något som kan vara lättare sagt än gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *