Att tänka på när du ska köpa racercykel

Att tänka på när du ska köpa racercykel

Om du har ett intresse för racercykling vill du säkert åka fort – riktigt fort. Höga hastigheter ställer givetvis ganska höga krav på en god cykel. Planerar du att köpa en racercykel och du hittar en som är väldigt billig, kan det nästan ses som en varningsflagga. För en okej racercykel bör man åtminstone lägga 4 000 – 6 000 kronor, men gärna lite mer än så.

Nöje eller tävling?

Något som du bör ha klart för dig innan ditt köp är om du bara ska ha den för nöje, eller om du också ska tävla med den. Ska du tävla med den kan det vara en god idé att lägga ner lite mer pengar redan från början. På tävlingscyklar sitter man ofta väldigt framåtlutad. För nybörjare kan det dock vara bra att börja lite mer upprätt. Att sitta lite mer upprätt påverkar givetvis hastigheten en del, men om du inte ska tävla kan det vara skönt att prioritera bekvämligheten lite grann istället.

Kolfiber att föredra

Om du inte har jättehöga ambitioner bör det fungera med en racercykel med en ram i legering. Funderar du på att tävla bör du dock kika på en cykel med så mycket kolfiber som möjligt. En tumregel som många förhåller sig till är att ju mer kolfiber det finns i cykeln – desto bättre är det. Kolfibermaterialet är starkt och lätt, samtidigt som det ger åkaren visst skydd mot vibrationer.

Storlek

Att du köper en racercykel i rätt storlek är viktigt, och inte något som bör underskattas. Ett skäl till att det är viktigt att inte ha en för stor cykel, är att det potentiellt kan leda till fara vid nödsituationer. Behöver du göra en riktigt snabb manöver kan det hjälpa mycket att kunna sätta ner fötterna snabbt.

Vidare bör cykeln inte vara för liten heller, givetvis. Om du är väldigt långväxt men sitter på en liten cykel, finns en sannolikhet att du inte sitter särskilt bekvämt. Om du inte sitter bekvämt finns en risk att du inte heller sitter ergonomiskt riktigt. Spenderar du mycket tid på cykeln i en dålig ställning finns risk för skador på kroppen på lång sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *