Ta ett banklån – det behöver du veta

Möjligheten att låna pengar idag finns för alla. Nästan hela svenska befolkningen som äger ett hus har tagit ett lån. Dock är det viktigt att följa kontraktet man har skrivit på med långivare. Hur mycket man har i amortering och ränta kan vara väldigt olika. Det beror helt på hur mycket lån du tagit, vilka villkor du förhandlat och på hur lång tid du har tagit lånet på. Det kan vara svårare att låna privat om du är student, låg inkomsttagare eller har en tidigare anmärkning. Dock är det inte omöjligt utan det finns möjligheter.

Låna privat

Om du är en person som har en säker inkomst och har varit noggrann med dina betalningar är det lätt att få ett lån. Hur stort lånet är beror dock på din inkomst. Har du en lägre inkomst och inte något sparkapital kan det vara svårt att få ett större bolån. Du kan dock ta ett privatlån eller blancolån. Dessa lån kan ha olika räntor (rörliga eller fasta). Du har också möjlighet att ta snabba lån via sms.

Låna pengar som student

Visst kan en student få låna pengar. Men få har haft möjlighet att spara ihop tillräckligt med kapital. För att ha kontantinsats för att köpa en bil eller bostad. Detta är såklart av naturliga skäl. Studielån och bidrag täcker för det mesta enbart det nödvändiga kostnaderna. För att få ett bolån som är ett stort lån krävs fast inkomst. Dock beror allt på vilket lån du som student vill ta. Långivare kommer se till hur noggrann person du är med spade pengar. För att ta ett större lån av en bank är möjligheten ofta bäst om du har en borgen person. Det finns snabbare lån att få om du behöver lånet omgående. Dessa lån kan även du som student få.

Om du har en anmärkning

De flesta bankerna ger inte lån till personer som har en anmärkning eller om du har en låg inkomst. Men det finns andra långivare som ge dig möjlighet. Det kommer dock vara lika viktigt att betala tillbaka lånet även om långivare inte är en bank. Men de kan vara mer flexibla. Vissa långivare gör en helhetsbedömning av din situation och räknar på dina totala månadskostnader. För att hitta en flexibel lösning. Du som har anmärkningar har också möjlighet att ta andra snabblån också så som sms lån.

Att tänka på när du ska köpa racercykel

Att tänka på när du ska köpa racercykel

Om du har ett intresse för racercykling vill du säkert åka fort – riktigt fort. Höga hastigheter ställer givetvis ganska höga krav på en god cykel. Planerar du att köpa en racercykel och du hittar en som är väldigt billig, kan det nästan ses som en varningsflagga. För en okej racercykel bör man åtminstone lägga 4 000 – 6 000 kronor, men gärna lite mer än så.

Nöje eller tävling?

Något som du bör ha klart för dig innan ditt köp är om du bara ska ha den för nöje, eller om du också ska tävla med den. Ska du tävla med den kan det vara en god idé att lägga ner lite mer pengar redan från början. På tävlingscyklar sitter man ofta väldigt framåtlutad. För nybörjare kan det dock vara bra att börja lite mer upprätt. Att sitta lite mer upprätt påverkar givetvis hastigheten en del, men om du inte ska tävla kan det vara skönt att prioritera bekvämligheten lite grann istället.

Kolfiber att föredra

Om du inte har jättehöga ambitioner bör det fungera med en racercykel med en ram i legering. Funderar du på att tävla bör du dock kika på en cykel med så mycket kolfiber som möjligt. En tumregel som många förhåller sig till är att ju mer kolfiber det finns i cykeln – desto bättre är det. Kolfibermaterialet är starkt och lätt, samtidigt som det ger åkaren visst skydd mot vibrationer.

Storlek

Att du köper en racercykel i rätt storlek är viktigt, och inte något som bör underskattas. Ett skäl till att det är viktigt att inte ha en för stor cykel, är att det potentiellt kan leda till fara vid nödsituationer. Behöver du göra en riktigt snabb manöver kan det hjälpa mycket att kunna sätta ner fötterna snabbt.

Vidare bör cykeln inte vara för liten heller, givetvis. Om du är väldigt långväxt men sitter på en liten cykel, finns en sannolikhet att du inte sitter särskilt bekvämt. Om du inte sitter bekvämt finns en risk att du inte heller sitter ergonomiskt riktigt. Spenderar du mycket tid på cykeln i en dålig ställning finns risk för skador på kroppen på lång sikt.

Larm som räddar liv

Larm som räddar liv

Det finns många olika typer av larm, vissa kan tyckas mer eller mindre viktiga. Bland de som är mer viktiga är de många gånger livsviktiga, så till den grad att de bokstavligt talat räddar liv dagligen. Det finns både för- och nackdelar med att vi idag är så beroende av larm, men fördelarna väger i regel upp nackdelarna med råge.

Några livsviktiga larm

Brandlarm. Detta är ett oerhört viktigt larm som det ändå slarvas ganska mycket med. Det är inte ovanligt att man kommer hem till någon som kanske har målat om eller liknande och brandlarmet ligger i bokhyllan istället för att det sitter i taket. Ett brandlarm måste sitta i taket för att det ska kunna fungera korrekt. Tänk på att inte slarva med detta då bara för att en brand aldrig har skett tidigare betyder inte det att det inte kommer att ske.

Överfallslarm. Det är inte bara poliser, väktare och kriminalvårdare som bär dessa larm utan det har även blivit mer och mer vanligt för privatpersoner. Att ha ett larm som ger ifrån sig ett högt ljud som kan höras på stort avstånd, är en trygghet för många i löpspåret eller när man går hem ensam från jobbet en sen kväll. De som överfaller är ofta inte “professionella” utan blir många gånger skrämda av ett högt larm. Det viktigaste för dem är att inte bli upptäckta, men när de gör något olagligt på öppen gata är risken redan stor som den är. Med ett överfallslarm kan man därför komma undan väldigt hemska saker.

Trygghetslarm. Är man över 65 år eller om man är yngre men rörelsehindrad, kan man av kommunerna ansöka om ett trygghetslarm. Med trygghetslarmet kan de larma ifall de tror att någon till exempel tagit sig in i deras bostad eller framför allt, om de har ramlat och slagit sig eller blivit plötsligt sjuka kan de larma och få hjälp av hemtjänsten. Detta larm räddar årligen många som inte själva kan ringa ambulansen och ta sig till sjukhuset.

Vad man ska tänka på

Förutom att batterierna regelbundet måste bytas ut till nya, är det även viktigt att testa larmen då och då. All elektronik kan bli skadad eller sluta fungera av olika anledningar. När det kommer till larmen du kan köpa själv, som överfallslarm och brandlarm tänk på att inte snåla. Det går att hitta väldigt billiga larm men då dessa larm faktiskt är till för att rädda ditt liv är det mycket bättre med kvalitet, även om det kostar mer. För vad är väl pengar värt jämfört med ditt liv? Konsultera ett larmföretag redan idag för installation av hemlarm.