Ett stambyte i lägenhet kan verka besvärligt och till viss del är det också det. Inför ett stundade stambyte väcks ofta många frågor hos dom boende i fastigheten, så som om man kommer kunna bo kvar och hur långt tid det kommer att ta. Nedan besvaras några vanliga frågor som ofta ställs i samband med stambyte i lägenhet.
Kan man bo kvar under ett stambyte i lägenhet?
I dom flesta fall kan bo man kvar i sin lägenhet under tiden som stambytet genomförs men ofta rekommenderas man inte att göra det. Finns till exempel möjlighet att bo hos en vän eller släkting kan det vara att föredra.
Den som väljer att bo kvar får dock räkna med att det blir obekvämt under en tid, med både damm, oväsen och hantverkare som kommer vistas i boendet. Ha även i åtanke att vatten och avlopp kommer att vara avstängda under en period.
Hur lång tid tar ett stambyte?
Exakt hur lång tid det tar att genomföra ett stambyte i lägenhet är svårt att säga. Varje byte är unikt men generellt får man räkna med att det kommer ta uppemot 10 veckor totalt, med rivning av tätskikt, själva stambytet samt uppbyggnad och återställning av badrum/kök och eventuellt andra utrymmen. Man kan dock påverkas av oväsen och annat under stambytet i hela fastigheten, som i sin tur troligen kommer ta flera månader.
Behöver man själv förbereda på något sätt innan stambytet sätter igång?
Det kan vara bra att röja undan innan stambytet påbörjas, eftersom det kan bli rörigt och dammigt i lägenheten under tiden. Se till att ha så fritt som möjligt där du vet att hantverkarna behöver vistas och röra sig och förvara sådant du är rädd om någon annanstans.
Behöver man betala något själv vid stambyte i lägenhet?
Själva arbetet betalar man inte för ur egen plånbok, utan det är föreningen eller fastighetsägaren som står för kostnaderna. Om man däremot vill göra egna val vad gäller inredning vid återställningen behöver man bekosta sådant själv.
Några exempel på när man kan behöva skjuta till pengar ur egen ficka:
- Man vill ha ett annat kakel/matta
- Man vill ha annan inredning, ex speglar eller kommoder
- Man vill ha en duschkabin istället för badkar
Föreningen eller fastighetsägaren erbjuder generellt ett standardutförande vid återställningen. Kort och gott kan man säga att allt utöver det får man betala för själv.