Alla människor har ett stort behov av att må bra i kroppen för att ha en fungerande vardag. Däremot kan sjukdomar, överansträngningar eller olyckor göra att man på olika sätt får problem med kroppen. Som tur är kan man då vända sig till sjukvården, där det finns en mängd olika terapeuter som kan hjälpa med problemen. En fysioterapeut är ett exempel på dessa terapeuter; en person som är specialiserad på kroppens alla funktioner men framförallt människan i rörelse. I vardagliga termer kallas fysioterapi för sjukgymnastik; ett välkänt begrepp för de flesta. I breda termer kan man säga att målet för de inom yrket är att få klienter att använda kroppen på optimalt sätt. En fysioterapeut kan ofta hjälpa med besvär i nacke, rygg, höfter, ben med mera och utfärda behandling i form av övningar till patienter.
Utbildning till fysioterapeut
Den som vill bli fysioterapeut har många valmöjligheter inom Sverige, men även ut i världen. Inom landet finns utbildningar på högskolenivå i bland annat:
- Nässjö
- Lund
- Stockholm
- Uppsala
- Linköping
Det går även att utbilda sig på internationell nivå, till exempel på San Pablos universitet i Madrid. Behovet av fysioterapeuter är alltså inte bara nationellt, utan globalt. Utbildningen i sig är tre år lång, och vid examen har studenter en kandidatexamen. Eftersom att yrket är väldigt praktiskt i sig, i och med fysiska möten med patienter, så krävs det att utbildningen också är fysisk. Ofta ingår långa perioder av praktik då studenter får arbeta på olika vårdplatser inom fysioterapi för att lära sig mer.
Arbetsmarknaden för en fysioterapeut
I nutid så ser arbetsmarknaden väldigt bra ut för nyexaminerade fysioterapeuter. Generellt så är konkurrensen låg, vilket innebär att efterfrågan är relativt hög. En nyexaminerad terapeut kan alltså räkna med att få jobb relativt snabbt. Medianlönen för de som precis tagit examen är ungefär 27 000 kronor i månaden. Efter en del erfarenhet stiger lönen upp mot 34 000 kronor som max. Med en svensk examen kan man enkelt arbeta i utlandet, enklast är det i Norden och EU men det går även att översätta ens legitimation om man söker arbete utanför Europa.