Vi har tidigare gått igenom hur du kontrollerar husets elcentral för att ta reda på om din el är säker. Här ger vi tips om hur du kontrollerar elledningar, sladdar, lampor och element. Om något är trasigt bör du kontakta en auktoriserad elektriker i Västerås eftersom elinstallationer måste utföras av proffs.
Ledningar och sladdar kan åldras
Fasta, synliga ledningar kan nötas och isoleringen kan åldras med tiden. En ledning med trasig isolering kan bli strömförande. Om du ser sprickor eller missfärgningar ska du anlita en elektriker för att dra nya ledningar. Om de utsätts för nötning bör de kanske dras innanför väggen. Detsamma gäller sladdar till elektriska apparater. Sladdar kan till exempel hamna i kläm under eller bakom en möbel, eller i en dörröppning. De kan också ligga intill en värmekälla. Kontrollera alla sladdar och sladdhärvor bakom fasta datorer och tv-apparater så att det inte sker. Kolla också så höljerna är hela. Om du inte vill köpa en helt ny apparat så anlita en elektriker för reparation.
Om elledningarna inne i väggarna är gamla kan de behöva bytas ut. Om ditt hus eller lägenhet har renoverats i omgångar och kanske av tidigare ägare kan det hända att elen ”glömts bort”. Stickkontakter, elcentral och köksinredning kan vara ny utan att elledningarna är det. Om så är fallet är det ett jobb för en auktoriserad elektriker.
Lampor och element
Lampor kan bli heta och det är viktigt att de inte kommer nära brännbart material, som gardiner, sängkläder, dukar eller möbler av trä eller plast. Det är också viktigt att du inte använder lampor som har högre effekt än vad armaturen tillåter, då kan armaturen bli överhettad. Det gäller speciellt för halogenlampor som kan bli rejält varma.
Se till att element har god ventilation på alla sidor. Damma av eller dammsug alla sidor, särskilt baksidan och flytta eventuella möbler som står direkt mot ett element. Damma även baksidan på kyl och frys.
Får du göra elinstallationer själv?
En grundregel är att bara göra elarbeten som du är säker på att du klarar av. Även om det är tillåtet så vill du inte riskera att utsättas för ström, eller att någon familjemedlem blir det. Varje år sker dödsolyckor som orsakas av att någon har fått ström genom kroppen, men även mindre elolyckor kan orsaka livslånga problem med smärtor och mindre rörelseförmåga.
En glöd- eller halogenlampa kan de flesta byta, men kontrollera att du inte använder högre effekt än vad som gäller för armaturen eller lamphållaren. Du får också byta lampproppar, lamphållare, skarv- och apparatuttag samt sladdströmbrytare, liksom fast installerade vägguttag och strömbrytare. Det är enkelt att skruva av höljet och kolla hur det ser ut. Men är du det minsta osäker på hur du ska fästa ledningarna bör du anlita någon som kan, gärna en utbildad elektriker i Västerås.