Golvläggare – Ett framtidsyrke

Golvläggare – Ett framtidsyrke

Generellt är det brist på hantverkare inom flera områden. Det gör att de som utbildar sig till murare, snickare eller elektriker har en mycket god utsikt att få jobb. Detta gäller även för dig som vill jobba som golvläggare.

Har du svårt att få ett jobb? Utbilda dig till golvläggare och du kommer bli betydligt mer eftertraktad på arbetsmarknaden. Lär dig om golvläggning, golvslipning och underhåll av golv och sök sedan jobben. Framförallt hittas många jobb i Stockholm och storstadsområden där stor nybyggnation finns. Men även i vissa andra delar av Sverige är bristen stor.

Arbetsuppgifter

Som golvläggare kommer du primärt jobba med att montera olika slags golv. Det kan vara parkett, ek, sten eller plastgolv. Däremot läggs inte golv i badrum då det är plattsättaren som har detta arbete, förutsatt att det är kakel och klinkers.

Men en golvläggare kan även jobba med service och underhåll av golven. Då man har kunskap om olika material och golvtyper kan man även jobba med golvslipning och golvunderhåll. Genom golvslipning kan äldre golv göras som nya men då krävs det även kunskap om hur slipningen ska ske samt vad som sedan ska användas för att skapa en skyddande yta. Detta så som olja, vax eller lack.

God arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen anger att arbetsmarknaden för golvläggare är mycket god. På en femårsprognos säger de att det är ”mycket goda möjligheter” att få jobba inom branschen. Men samtidigt finns det tydliga regionala skillnader.

Från Stockholm och söderut är konkurrensen mycket liten. Detta gäller även upp mot Gävle och sedan västerut. Däremot norr om denna gräns blir efterfrågan mindre. Det är därmed helt klart kopplat till population och större städer. Det finns helt enkelt fler och större städer under denna gräns. Överlag är just efterfrågan på hantverkare extra stor i Stockholm just eftersom det är den region där mest nybyggnationer sker.

Brist på grund av för få utbildade

Arbetsförmedlingen pekar på att för få utbildar sig inom yrket. Det är exempelvis färre som väljer Bygg- och Anläggning än som arbetsmarknaden efterfrågar. Det är en av de tydligaste orsakerna till att det är så lätt att få jobb.

Har man inte utbildning kan företagen utbilda på plats. Detta kan exempelvis ske genom olika lärlingsprogram. Man kan då få börja med enklare arbeten då man följer med en golvläggare vid allt från enklare golvslipning till mer avancerade stora golvläggningar. Sakta men säkert lär man sig yrket och kan efter utförd lärlingstid söka jobb inom branschen.

Vill du veta mer om branschen kan det vara värt att besöka olika företags hemsidor, här är en sida av flera med intressant innehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *